Jeugdtheater over geweld, grensoverschrijding en jongerenwelzijn

Fightclub

‘Huiselijk geweld nam tijdens de coronacrisis alleen toe. Feminicide en seksueel geweld lijken schering en inslag. Er waren terreuraanslagen in Brussel en in Antwerpen woeden drugsoorlogen. Het lijkt of geweld overal is. Maar klopt dat? Leven we in een steeds gewelddadigere samenleving?’(VRT)
‘Soms nemen zorgen of problemen de overhand, en wordt het allemaal even te veel. Dan loopt de spanning op en worden gevoelens gekwetst; wordt er gescholden of geslagen, ook op wie je eigenlijk heel dierbaar is. Gevoelens van angst, schaamte, schuld of twijfel zijn dan heel normaal.’(Veilig Huis)

Een aangrijpende jeugdtheatervoorstelling maken over een breed begrip zoals geweld is niet evident. Maar we gingen de uitdaging aan, gesteund door enkele gespecialiseerde partners.

In FIGHTCLUB vertrekken we vanuit een ruime invulling van het begrip geweld, en werken we naar enkele specifieke vormen die leven bij jongeren, waarvan specialisten vinden dat die onder de radar blijven en die we met dit theater zichtbaarder willen maken, concreet willen benoemen en hulplijnen aanreiken.

Siblinggeweld, geweld tussen broers en zussen.
Grensoverschrijding emotioneel en seksueel.
Emotioneel geweld in de thuiscontext.

FIGHTCLUB handelt over ernstige en gevoelige thema’s, maar door enkele live gezongen en gespeelde gitaarpop- en rockmuziek én een bescheiden dosis welgeplaatste humor, maken we de voorstelling voor iedereen verteerbaar.

In samenwerking met onder andere Vertrouwenscentra Kindermishandeling en Nupraatikerover.be

‘Hoogstaand educatief theater was dat. Confronterend en meeslepend. Jullie trokken de aandacht van de leerlingen, echt op hun leefwereld gebaseerd. Proficiat.’Pedagogisch directeur Hans
‘Een thema waar iedereen helaas eens mee te maken krijgt, op school, thuis of daarbuiten, en dat kan hard zijn, maar jullie gaven de jongeren ook wel hoop en geloof, vertelden waar ze terechtkunnen. Jullie theatervoorstelling blijft nog wel even kleven bij iedereen…’Graadcoördinator Stefanie
 
  • Doelgroep: 1e - 2e – 3e graad secundair
  • Speelduur: 50 à 55 min
  • Thema’s: geweld - grensoverschrijding en jongerenwelzijn